Borstvergroting

Vindt u uw borsten te klein? Zijn uw borsten wat gaan hangen of slapper geworden door zwangerschap, gewichtsverlies of veroudering? Dan kan een borstvergroting uw figuur in balans brengen. De grootte en vorm van uw borsten kunnen aan uw wensen worden aangepast.

Wat is een borstvergroting?

Een borstvergroting is een ingrijpende operatie die door een ervaren plastisch chirurg wordt uitgevoerd. De borsten worden van binnenuit vergroot door het plaatsen van een natuurlijk aanvoelend implantaat. Hierdoor krijgt u grotere en steviger borsten. Als de borsten teveel zijn uitgezakt, kan dit alleen worden gecorrigeerd met een borstlift. Eventueel kan dit worden gecombineerd met een borstvergroting.  

Het belangrijkst is uw keuze voor een veilig type prothese (met een vaste siliconenvulling). In Nederland zijn inmiddels de zogenaamde PIP-prothesen verboden omdat deze grote risico’s met zich bleken mee te brengen. Veiligheid en kwaliteit staan bij de artsen van Smile Partners voorop. Laat u door de chirurg adviseren over de merken prothesen, waarvan op basis van wetenschappelijke studies de effecten op lange termijn bekend zijn en waarvan is gebleken dat ze veilig zijn.

De behandeling

De totale behandelingsduur bedraagt ongeveer 15 dagen. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan moet u hiermee minstens een week van te voren stoppen. Als u rookt, moet u hiermee minstens 4 weken vóór en 4 weken na de operatie stoppen.

Eerst bespreekt de plastisch chirurg uw gezondheid, medische achtergrond en medicijngebruik met u. De chirurg bekijkt of een borstvergroting voor u geschikt is en aan uw wensen kan voldoen en of bijvoorbeeld (een combinatie met) een borstlift een beter alternatief is. De details van de behandeling, het resultaat, de mogelijke risico’s en de nazorg worden uitgebreid met u besproken. De chirurg legt u de voor- en nadelen uit van de verschillende typen implantaten, met welke techniek deze geplaatst worden en adviseert u over de grootte en het soort implantaat. Hierna beslist u definitief of u de behandeling wilt. De begeleider van Smile Partners is hierbij aanwezig.

De chirurg tekent op de borst af waar de incisies gemaakt zullen worden. Nadat de implantaten zijn geplaatst, wordt de huid gehecht. De operatie wordt onder narcose uitgevoerd en duurt ongeveer 1 uur.  

Na de behandeling

U moet nog enige tijd in de kliniek blijven. U wordt begeleid door een verpleegkundige, de chirurg en de anesthesioloog. Na de operatie is zo nodig een drain geplaatst om wondvocht af te voeren. Meestal kunnen de drains na 24 tot 48 uur verwijderd worden. U verlaat de kliniek  wanneer de chirurg en  anesthesioloog dit verantwoord vinden. Natuurlijk zorgt Smile Partners voor uw vervoer naar uw hotel.

De eerste dagen kunt u wat napijn hebben. Er zijn bloeduitstortingen en flinke zwellingen. Deze trekken  in 2 tot 6 weken geleidelijk weg. U krijgt pijnstillers en medicijnen die de zwelling zoveel mogelijk tegengaan. De eerste week moet u rust houden en voorkomen dat er druk op de borsten komt.

De eerste weken moet u  een stevige sportbeha dragen om uw borsten te ondersteunen en soms een elastische band. De arts vertelt u hoe lang dit nodig is. Vermijd de eerste weken lichamelijke inspanning.

Na ongeveer 2 weken worden de hechtingen verwijderd. Na 3 weken kunt u weer lichte bezigheden verrichten en na ongeveer 6 weken kunt u weer helemaal actief zijn.

Het resultaat

De eerste maanden zijn de littekens nog vurig van kleur maar worden geleidelijk aan minder zichtbaar. Na een jaar blijven er nauwelijks zichtbare witte lijntjes over. Het eerste jaar mag u de littekens niet aan de zon blootstellen. Ook daarna moet u ze bedekken of beschermen met een zeer hoge factor.

De tepels zijn in het begin gevoelloos of juist heel gevoelig. Het normale gevoel komt bijna altijd terug.

Het eindresultaat is na 3 maanden al goed te zien. Het eindresultaat is blijvend. Het geven van volledige borstvoeding blijft meestal mogelijk.

Risico’s en complicaties

Zoals na elke operatie kunnen ook na een borstvergroting algemene complicaties optreden, zoals een allergische reactie, slechte wondgenezing, nabloeding, of ondanks steriel werken een infectie. Dit komt echter zelden voor. Er is een zeer kleine kans op trombose of risico’s door de narcose.

Heel soms trekt het kapsel, dat na de ingreep als een natuurlijk proces rond het implantaat is ontstaan, teveel samen. Dit is te herstellen. De prothese moet worden vervangen als de buitenste laag gaat plooien of scheuren. Er is een klein risico van asymmetrie van de borsten of blijvende gevoelloosheid.