Neuscorrectie

Wanneer wordt een neuscorrectie overwogen?
De technische term voor neuscorrectie, rhinoplastiek, is aan het Grieks ontleend. Vertaald betekent het "opnieuw vormen van de neus". Een neuscorrectie is een veel voorkomende operatie. De bedoeling is een of meer elementen van de neus zodanig te wijzigen dat hij meer harmonieert met de rest van het gelaat. Men kan de volgende elementen van de neus wijzigen:

De neusrug:
Een veel gevraagde correctie is het veranderen van de neusrug. Over het algemeen ziet de neus er vanuit de voorkant gezien normaal uit maar vanaf de zijkant is er een verdikking bovenop de neusrug zichtbaar. De neusrug bestaat uit bot en kraakbeen. De chirurg kan een deel van het benige gedeelte verwijderen door een stukje weg te raspen. Het grootste gedeelte van de neusrug bestaat uit kraakbeen en wordt voorzichtig met een mesje verwijderd. Wanneer de neusrug erg smal is haalt de chirurg een stukje been van de beide zijden weg, alsof het uit één gedeelte bestaat . Op deze manier wordt de bestaande vorm van de neus behouden en blijft het littekenweefsel aan de binnenkant van de neus beperkt.

De Neustip:
Wanneer er vanaf de onderzijde naar de neustip wordt gekeken heeft de tip over het algemeen een driehoekige vorm. Als de stukjes kraakbeen wat breder zijn dan gebruikelijk of ver uit elkaar staan kan de neustip er groot en hoekig uitzien.

Er zijn 2 methoden om dit probleem op te lossen.

De eerste methode bestaat uit het verplaatsen van de stukjes kraakbeen. Wanneer de huid van de neus dik genoeg is kan dit een goede operatiemethode zijn maar het risico bestaat dat de kraakbeenstukjes na het herplaatsen verschuiven. Over het algemeen wordt de voorkeur gegeven aan het slechts verwijderen van kleine stukjes kraakbeen, zodat de neustip voldoende steun blijft houden en niet zal vervormen.

De neusvleugel:
Het verkleinen van de neusvleugels wordt uitgevoerd door middel van het weghalen van een klein stukje huid aan de (buiten) zijkant van de neusvleugel. Op deze manier is er over het algemeen weinig van de correctie te zien.

Toch doen zich bij deze correctie ook soms problemen voor. Soms is het litteken zichtbaar aan de buitenzijde van de neusvleugels. In zeer incidentele gevallen komt het voor dat het litteken zichtbaar blijft naast de neusvleugels. Bij een neusvleugelversmalling komt het een enkele keer voor dat symmetrie moeilijk te bereiken is of het inademen bemoeilijkt wordt.

Risico:
Een neuscorrectie blijft een chirurgische ingreep, met de gebruikelijke risico's die daarbij horen. De meest voorkomende complicatie is een bloeding. Verlies je veel helderrood bloed, dan moet je direct contact opnemen met de plastisch chirurg. Hetzelfde geldt als je neus na twee dagen nog geheel verstopt is, als je lichaamstemperatuur 48 uur na de ingreep nog 38ºC of meer is, of wanneer de gehele wondrand rood en gezwollen wordt.

Een andere complicatie is infectie. Dit komt echter maar komt zelden voor. Ook kan het voorkomen dat de chirurg te weinig of teveel weg zal halen.

Specifieke risico's van een neuscorrectie zijn een langdurig verdoofd gevoel in de neuspunt, een verminderd reukvermogen of verlies van reukvermogen. Vanwege de grote variatie in problemen en een even grote variatie in heelkundige oplossingen wordt een neuscorrectie als een van de moeilijkere operaties in de plastische chirurgie beschouwd.

Resultaat:
Een neuscorrectie kan meer zelfvertrouwen geven en daardoor minder commentaar van de omgeving oproepen. Bedenk wel dat een neuscorrectie geen ingreep is die snel resultaat biedt. Het uiteindelijke rsultaat is pas een jaar na de behandeling goed te beoordelen. De beste kandidaten voor een neuscorrectie zijn dan ook mannen en vrouwen met een reele verwachting van het resultaat van de ingreep. Dat betekent dat een verbetering, niet altijd perfectie, het doel is.

Behandelingduur: 15 dagen.