Onderhoud Gebit

Een goede gezondheid begint bij een gezond gebit.

Houd uw tandvlees en uw tanden en kiezen gezond door twee keer per dag met een fluoride tandpasta te poetsen en dagelijks te flossen. Gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. Ga regelmatig naar de tandarts of mondhygiënist voor controle en tandsteenverwijdering.

Kronen en bruggen

In principe kunnen kronen en bruggen minimaal 15 jaar meegaan. In een enkel geval kan een kroon of brug na een aantal jaren losraken. De belangrijkste bijdrage die u aan de levensduur van uw kronen en bruggen kunt leveren, is een goede dagelijkse mondhygiëne. Vooral het tandvlees rondom de kroon of brug moet u goed reinigen.

Een brug verliest zijn ondersteuning als de aangrenzende tanden of het kaakbot worden aangetast door tandbederf. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon of brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon of brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel. Besteed vooral aandacht aan de overgang van het tandvlees naar de tand of kies.

Implantaten

Implantaten kunnen tientallen jaren meegaan. Een goede mondhygiëne en regelmatige controles (elke 3 tot 6 maanden) zijn essentieel voor een lange levensduur van de implantaten.

Zeer belangrijk!!! Het is tijdens de ingroeiperiode van het implantaat van het grootste belang dat het implantaat niet belast wordt. U mag geen hard voedsel nuttigen, dus gepureerd of vloeibaar eten. Een volledige noodprothese dient u tijdens het eten en ’s nachts uit te doen.