Spataderen verwijderen

Wat zijn het ?
Aderen zijn de bloedvaten die zorgen voor de terugstroom van het bloed naar het hart. De slagaderen vervoeren het bloed van het hart naar de weefsels. Spataderen zijn verwijde aderen en komen meestal aan de benen voor. Er wordt van spataderen gesproken wanneer aan de benen duidelijk zichtbare blauwe en verdikte, meestal kronkelig verlopende, aderen aanwezig zijn.

Waardoor ontstaan spataderen?
Er spelen een aantal factoren een rol bij het ontstaan van spataderen.

1. Staande beroepen
2. Geslacht - vrouwen hebben veel vaker spataderen dan mannen
3. Erfelijke aanleg
4. Zwangerschap
5. Trombose

Spataderen in de benen kunnen het best worden verwijderd met een laserbehandeling. Laseren is net zo veilig als de gangbare methode, maar laat geen littekens achter en kan poliklinisch onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Bovendien leidt een laserbehandeling tot sneller herstel.

Hoe zien ze eruit ?

- Kleine spataderen
De kleine spataderen komen vaak in kluwens voor en worden ook wel "takkebosvenen" genoemd. Verreweg de meeste spataderen zijn van dit type en geven meestal geen klachten. Wel kunnen de spataderen als cosmetisch storend worden ervaren.

- Middelgrote spataderen
Deze zijn tot enkele millimeters dik en kunnen vele centimeters lang zijn. Ook deze spataderen geven meestal alleen cosmetische klachten.

- Grote spataderen
Deze spataderen zijn vaak dikke kabels. De bekendste is die aan de binnenzijde van het been loopt
(deze grootste uitwendige ader aan het been heet officieel de Vena Saphena Magna).

Zelfs deze heel dikke spataderen hoeven niet altijd klachten te geven, maar als er klachten zijn kunnen deze bestaan uit:

- moe, loom en zwaar gevoel
- rusteloze benen ('restless legs')
- pijn
- bloeden uit de spatader (bijvoorbeeld na stoten)

Wanneer er sprake is van klachten is het van belang om verder onderzoek naar de spataderen te laten doen

Hoe worden ze behandeld?
De lasertherapie is een belangrijke nieuwe ontwikkeling op het gebied van spataderbehandelingen. Deze behandeling zal in de nabije toekomst ongetwijfeld een belangrijk deel van de spataderoperaties gaan vervangen. Met deze behandeling is het niet meer nodig de hele spatader uit het been te strippen, maar wordt hij op elegante wijze van binnenuit dichtgelaserd. Het grote voordeel is dat er meestal geen narcose nodig is, want de te behandelen spataderen kunnen met lokale verdoving worden behandeld. Via een kleine snede door de huid wordt een dunne laserdraad in het bloedvat aangebracht. Met behulp van het laserlicht wordt het bloedvat gesloten. Vervolgens worden de resten van het uitgeschakelde bloedvat door het lichaam opgeruimd.

In Nederland zijn er nog niet veel reguliere ziekenhuizen waar deze therapie wordt uitgevoerd.

De oorzaak waardoor de berkentakjes ontstaan, wordt door de lasertherapie niet weggenomen. Ze kunnen dus na
verloop van jaren weer opnieuw ontstaan en ook weer worden behandeld.

Hoe voork├│m ik spataderen?
- Lang staan werkt het onstaan van spataderen in de hand. Het is belangrijk om veel te bewegen. Vooral die oefeningen waarbij de kuitspier regelmatig wordt aangespannen zijn bevorderlijk voor een goede bloeddoorstroming en drukvermindering in het adersysteem. Lopen en fietsen zijn daarom goede vormen van beweging.

- Mensen die aanleg hebben tot het krijgen van spataderen kunnen uit voorzorg elastische compressiekousen (steunkousen) dragen op momenten dat zij veel moeten staan of zitten.

- Het gebruik van rutosiden (natuurlijke, uit planten gewonnen producten) kan de huiddoorbloeding bevorderen en vochtophoping in de huid verminderen. Dit kan de klachten van veneuze insufficientie, zoals vermoeidheid in de benen, verminderen. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar.

Behandelingduur: 8 a 10 dagen.