Liposuctie

Heeft u storende vetophopingen op bijvoorbeeld buik, billen, heupen of bovenbenen? Dan is liposuctie, ook wel liposculpture genoemd, een goede oplossing met een blijvend resultaat.

Wat is liposuctie?

Liposuctie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde arts. Het is een veilige methode waarmee het overtollig vet met zuignaaldjes wordt weggezogen. Uw huid wordt echter niet verstrakt met deze zuigtechniek en moet daarom elastisch en in goede conditie zijn. Liposuctie is  geen oplossing tegen overgewicht en cellulitis.  Liposuctie geeft de beste resultaten bij mensen met een normaal en stabiel gewicht.

De behandeling

De totale behandelingsduur bedraagt ongeveer 8 à 10 dagen. Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen, dan moet u hiermee minstens een week van te voren stoppen.

Eerst bespreekt de plastisch chirurg uw gezondheid, medische achtergrond en medicijngebruik met u. Uw gewicht en maten worden opgenomen. De chirurg bekijkt of liposuctie voor u geschikt is en, op basis van wensen, op welke plaatsen en hoeveel vet verwijderd moet worden om een mooi resultaat te krijgen. Hij zal ook aangeven of een (combinatie met) buikwandcorrectie een betere optie is. De behandelmethode, het resultaat, de mogelijke risico’s en de nazorg worden uitgebreid met u besproken. De begeleider van Smile Partners is hierbij aanwezig. Hierna beslist u definitief of u de behandeling wilt.

Voordat de ingreep plaatsvindt, tekent de chirurg nauwkeurig de gebieden af waar het vet verwijderd zal worden en de plekken waar de incisies voor de zuignaaldjes komen.

De ingreep kan onder plaatselijke verdoving, sedatie (lichte slaap) of narcose plaatsvinden. Afhankelijk van aantal en grootte van de locaties duurt de ingreep ongeveer 1 tot 2,5 uur.

Na de behandeling

U moet nog enige tijd in de kliniek blijven. U mag de kliniek verlaten wanneer de chirurg en eventueel anesthesioloog dit verantwoord vinden. Natuurlijk zorgt Smile Partners voor uw vervoer naar uw hotel.

Het is raadzaam om de eerste 24 uur op celstofmatjes te zitten en te liggen en oude kleding te dragen. De napijn is minimaal. Het behandelde gebied is gezwollen, vertoont bloeduitstortingen en is de eerste 2 of 3 dagen nog wel gevoelig. Ook kunt u zich wat slap voelen. Zonodig kunt u paracetamol gebruiken. Het is belangrijk om veel (water) te drinken. Het gevoel van slapheid trekt snel weer weg. 

Kleine incisies zijn met pleisters afgedekt, grotere incisies zijn gehecht. De hechtingen worden na een week verwijderd.

Gedurende 2 tot 4 weken moet u een bandage dragen om zwelling en bloeduitstortingen tegen te gaan en de huid zo gelijkmatig mogelijk te laten vastgroeien. Het is verstandig om voorzichtig wat te lopen en in beweging te blijven. De zwellingen verdwijnen meestal binnen 4 weken. 

Het resultaat

Direct na de behandeling is nog geen resultaat te zien. Na enkele dagen, als de bloeduitstortingen en zwellingen beginnen te verminderen, vertonen uw lichaamsvormen al enige verbetering. Na ongeveer 4 weken, als de zwellingen grotendeels zijn weggetrokken, zijn de eerste resultaten zichtbaar.

Het definitieve resultaat is pas na 4 tot 9 maanden te zien, als de allerlaatste sporen van de zwellingen zijn verdwenen. Het eindresultaat is onder meer afhankelijk van uw spieropbouw, leeftijd en elasticiteit van uw huid, maar uw lichaamscontouren zullen zeker verbeterd zijn. Het resultaat is blijvend. Bij gewichtstoename veranderen de nieuwe contouren van uw lichaam niet.

Risico’s en complicaties

Complicaties komen zelden voor. Zoals na elke andere operatie kunnen ook na een liposuctie soms complicaties optreden, zoals een allergische reactie, slechte wondgenezing, nabloeding, of ondanks steriel werken een infectie. Er is een zeer kleine kans op trombose of op risico’s door de narcose.

Specifieke complicaties na een liposuctie kunnen zijn: een onregelmatig huidoppervlak (vooral bij mensen met een wat slappere huid), verkleuring van de huid als gevolg van de bloeduitstortingen, vochtophoping en tijdelijke gevoelloosheid.